UEFA Women’s Champions League är damfotbollens motsvarighet till herrarnas Champions League. Herrarnas Champions League har fortsatt stark publicitet världen över. Så är inte riktigt fallet med Women’s Champions League. Tendensen är dock att intresset för damfotboll växer med varje säsong som spelas. Förhoppningsvis kommer damernas Champions League vara ännu större publikt och i medier om ett par år.

Umeå IK vinner Champions League

Sveriges damer har varit framgångsrik i denna turnering. Första säsongen någonsin som Women’s Champions League spelades nådde klubben Umeå IK hela vägen till final. Den 23:e maj 2002 på Waldstadion i Frankfurt tog det dock stopp mot tyska FFC Frankfurt. Det var dock bara början. Umeå IK stod nämligen som slutsegrare i de två nästföljande turneringarna. År 2003 besegrade Umeå i finalen danska Fortuna och år 2004 var blev det revansch mot Frankfurt i finalen.

Djurgården/Älvsjö tar över scenen

År 2005 var det dags för klubben Djurgården/Älvsjö att komma in i leken. De lyckades nå finalen, men förlorade tandlöst mot en tysk klubb Turbine. Det var på den tiden som damfotbollen i Sverige började få allt mer utrymme i TV och tidningar. Genom att nå finalen bidrog Djurgården/Älvsjö med att få en många blickar riktade mot damfotboll i Sveriges huvudstad. Fler tjejer än någonsin började också med fotboll på klubbnivå.

Tysk dominans och Umeås fall

Tyvärr har våra tjejer inte vunnit en enda Champions League-turnering sen Umeås dubbla succé. Tyska tjejer har dominerat europeisk lagfotboll. Dessutom började lag som engelska Arsenal och franska Lyon göra framsteg och plocka mark. Vi har dock nått två finaler till under de senaste åren. Damerna från Umeå förlorade mot Arsenal under under säsongen 2006/07 samt 2007/08; ånyo mot FFC Frankfurt. Den sista finalen markerade lite utav ett temporärt slut för Umeås dominans inom svensk damfotboll. Sen förlustmatchen i finalen mot Frankfurt har inte Umeå vunnit SM en enda gång och saknar därmed resultat i Europa. Nu ligger laget ofta nånstans i mitten av Damallsvenskans tabell. Det är numera varierande vilka andra svenska lag som tar sig vidare till Women’s Champions League. I fjol blev det äntligen en succé för klubben Tyresö som lyckades nå finalen och var riktigt nära att ta hem pokalen. Efter en tuff och svängig match förlorade laget till slut med 4-3 mot tyska Wolfsburg.