En sport kan aldrig bli riktigt stor i ett land om det saknas kända profiler eller fixstjärnor. Vad vore tennis i Sverige utan Björn Borg eller Stefan Edberg? Vad vore pingis utan Jan-Ove Waldner? Det är svårt att föreställa sig de sporterna utan dessa storheter. Sporten växer om vi ständigt blir påminda om den genom dess ambassadörer som når betydligt längre ut än vad arenans fysiska väggar tillåter genom reklam och media; nyheter och bilder. Svensk damfotboll behövde verkligen några stjärnor för att komma igång och det har sporten har klart fått.

Pia Sundhage

Stålkvinnan från Ulricehamn är landets i särklass mest kända damfotbollstränare. Det var Pia Sundhage som ledde Sverige till EM-Guld år 1984 som spelare och lagkapten. Det var hon som såg till att USA vann guld i OS både 2008 och 2012. För de flesta fotbollspelare inom damfotboll världen över är just Pia Sundhage den första man tänker på när man nämner Sverige i damfotbollsammanhang.

Marta

Vi vet att hon inte är från Sverige och att hon representerar Brasilien i landslagssammanhang. Det är dock Marta – anfallaren från Umeå Iks från lagets gyllene era – som har fått en del yta på Aftonbladet och Expressens omslag. Hon var en idol för en del svenska tjejer som började spela fotboll mellan 2004 och 2008. Hon var rätt blyg och svår att förstå när hon gav sina intervjuer, men det behövdes inte. Allt hon hade att säga, visade hon på en fotbollsplan. Och vi som svenskar älskade det!

Hanna Ljungberg

Hanna Ljungberg var en känd spelare i Umeå och i landslaget under Umeås ”stormaktstid”. Möjligen kan hon ha fått en bättre image tack vare samma efternamn som Fredrik Ljungberg som i sitt esse spelade för Arsenal. Även om Hanna inte är släkt med Freddie innebär det inte att hon fått för mycket uppståndelse. Hon har varit en fantastisk målskytt. Hennes resultat och målsnitt ligger i princip i linje med vad Zlatan presterar under en bra säsong. Hanna Ljungberg är en av Sveriges bästa damfotbollsspelare genom tiderna och det lär ta ett tag tills någon kan påstå något annat.